©copyright studio EST 

ROTASULUI MASTERPLAN

2016

Bucharest, Romania

residential private competition

credits: Razvan Puchici & Ioana Moanga 

Alexandru Muntean | Valeriu Nicolaides | Alexandrina Remescu Simo

Calin Lambrache

This project was developed for and with the help of Arxtudio. The project is located in Bucharest close to a park on a plot of land that is trapped inside an urban block. The piece of land has a 4 different access from the nearby streets and is hardly visible from most of its sides being surrounded by houses on the South and East, the park to the North and apartment buildings to the West.

One of the biggest challenges was to achieve the high density required by the competition brief while avoiding the neighbours shading and negotiating the relationship between the compound and it's 4 different accesses. We proposed a series of key setbacks at the top of the facades as well as in some other areas of the buildings allowing for the sun to reach the neighbours as much as possible while breaking and fragmenting the large volumes. 

 

Inside the plot we designed a large courtyard with water features and big vegetation, a courtyard that can be visible from all of the 4 access and that invites visitors to short circuit the urban block. This was possible by placing all the parking spaces under the buildings in 2 basement level.  

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now